Integrale yoga heeft me geleerd om bewust te ontspannen.

Toen ik tien jaar geleden begon had ik al enige tijd een schildklierziekte die ervoor zorgde dat ik, zelf als ik sliep, nauwelijks kon ontspannen en uitrusten. Ik was zo gewend geraakt aan constant rennen en vliegen dat ik dat niet eens in de gaten had. De eerste les zal ik nooit vergeten. Het bewust aanspannen en ontspannen van spieren tijdens de oefeningen, en de meditatie daarna, zorgde ervoor dat ik, eenmaal thuis, twaalf uur achter elkaar heb geslapen.

Na die eerste yogales ben ik niet meer gestopt. Het centrum voelde snel vertrouwd en de docenten – ik heb van diverse docenten les gehad – stralen rust uit en nemen de tijd voor hun leerlingen.
Ik deed ook twee ademhalingscursussen en, tijdens de zwangerschap van mijn beide kinderen, zwangerschapsyoga. Een dergelijke ervaring als bij die eerste les heb ik niet meer gehad, maar ik deed en doe nog steeds ervaringen en inzichten op die ik meeneem in mijn dagelijks leven.

Yoga heeft me het belang van ontspanning en de balans tussen in- en ontspanning laten inzien én voelen. Ik ben ervan overtuigd dat het een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan mijn algehele gezondheid, en dat doet het nog steeds.

Liesbeth, 37 jaar