Als er iets is wat het afgelopen jaar is aangetoond, dan is het de kwetsbaarheid van de mens. Een onzichtbaar virus breekt uit en het onvoorstelbare wordt realiteit.
Nu onze avonturen naar verre oorden voorbij zijn en ons streven naar meer materiële vooruitgang aan het omkeren is naar behoud van onze materiële standaard, beginnen we te beseffen hoe belangrijk gezondheid is.
Wij gaan het echter niet hebben over gezondheid, maar nemen je mee terug naar waar het allemaal begon, of misschien beter gezegd, waarmee het allemaal begint, iedere aardse geboorte opnieuw.

De mens is geen lichaam! De mens is in essentie LICHT.
(Niet alleen de mens, alles op aarde en alles in de kosmos heeft licht als oorsprong.)

Onze leraar Agastya zei wel eens: “Een varken is volmaakter dan een mens.” Dit was niet laatdunkend bedoeld, integendeel, hij lichtte het als volgt toe: “Een varken is volmaakt als varken, hij kan niet een beter varken worden. Zijn soort is volmaakt. De mens echter, heeft nog geen volmaaktheid bereikt als soort. Het grootste deel van zijn capaciteit blijft onbenut. Er zit nog heel veel groeipotentie in de mens.”

Dit inzicht is wereldwijd aan het ontwaken bij de moedige zielen onder ons die stoppen met het kijken naar anderen en ietwat verbijsterd zichzelf observeren en zich afvragen: ik ben geen lichaam, waarom gedraag ik me dan zo? Ik ben geen verlangens, waarom breng ik mijn leven door met het bevredigen daarvan? Ik ben geen mening, waarom dan toch ga ik voortdurend de strijd aan met andere meningen?

Dat is het moment van omkering. De omkering naar BINNEN. Een lichaam wordt geboren en sterft, maar bewustzijn kent geboorte noch dood. HET IS.

Geen mens kan op aarde leven zonder bewustzijn, zonder LICHT. Het is de ondergrond van zijn bestaan, te vergelijken met het doek van de schilder, neem het doek weg en het schilderij kan niet bestaan.

De yoga van Sri Aurobindo is een volgende stap in de evolutie. Allereerst houden wij ons bezig met de omkering naar binnen om te ontdekken dat onze oorsprong LICHT is. Vervolgens identificeren we ons met dit LICHT en we laten het invloed uitoefenen op ons leven. Op een natuurlijke wijze verspreidt het licht zich via onze woorden, onze handelingen, via het licht dat straalt uit onze ogen.

Wij nodigen je van harte uit met ons het pad van de Integrale Yoga te bewandelen!

 

Integrale Yoga Magazine winter 2021 staat helemaal in het teken van LICHT.
Klik hier om te openen.