Laat in ons hart de vlam van vooruitgang branden.
De Moeder

Geestelijke groei, ontwikkeling van het innerlijke en het hogere bewustzijn is yoga. Het bewustzijn van de aardse mens is gericht op het leven. Ons zintuiglijk bewustzijn geeft ons informatie over de wereld om ons heen. We kunnen ruiken, proeven, zien, voelen en horen. De deuren openen naar buiten, zegt men in de yoga, zo is de mens gewoon gemaakt. En dat moet ook. We zijn als mens geboren en dus hebben we al die informatie nodig om een aards leven te kunnen leven, ons staande te houden op aarde, iemand te worden. Toch zijn er nog heel veel andere ervaringen te beleven dan alleen de uiterlijke, de zintuiglijke en aardse. Er zijn nog heel veel meer werelden te bereizen dan alleen de aardse wereld.

Het heelal is verdeeld in zeven grote sferen volgens de yogi’s. De aardse wereld is de onderste sfeer, die van materie. De andere sferen, die uiteraard verbinding hebben met onze chakra’s, zijn voor de mens meestal niet toegankelijk en onbekend. Om ons hiervan bewust te worden, om onze mogelijkheden uit te breiden en ons grotere zelf te ontdekken, moeten we oefenen meer subtiele staten van zijn gewaar te worden. Velen van ons zijn daar al aan begonnen, we voelen iemands verdriet, we horen iemands gedachten, we weten of voelen waar iemand pijn heeft. Dat kan ook wel eens verwarrend zijn. Men vraagt zich dan af of wat men voelt van zichzelf of van de ander is. Maar ook gewaarwordingen van inspiratie en intuïtie zijn gevolgen van het openen van bewustzijn, of dit nu toevallig of heel bewust gebeurt. Om ons subtielere, innerlijke bewustzijn te kunnen ontwikkelen moeten we leren stil te worden en de deur naar binnen en de doorgang naar boven te openen.

Alle yogamethoden hebben deze bewustzijnsontwikkeling als doel, zij het elk op zijn eigen manier.

Er komt een moment in je ontwikkeling dat je de deur naar binnen leert openen of dat deze door een gebeurtenis of aanleg geopend wordt. Soms laat het zich plotseling ervaren, bijvoorbeeld door het lezen van woorden van wijzen, door het kijken naar de zee of naar de sterren, door een inspirerend persoon te ontmoeten, maar het kan ook gebeuren door een heftige gebeurtenis waardoor alles wat je dacht wat je was ineens van je afgenomen wordt en alleen je innerlijk zelf overblijft. Het kan heel langzaam gaan door je persoonlijke evolutie, door rijping, maar het kan ook heel plotseling gaan. Het hangt er helemaal van af hoe je bent op welke wijze het kan gebeuren.

In ieder geval, hoe je ook bij dit beginpunt aankomt, het is belangrijk om verder te gaan. Een eerste opening brengt altijd een belofte met zich mee, je ervaart iets dat je leven voorgoed verandert, maar dat is pas het begin.

De weg van bewustzijnsontwikkeling brengt net als onze aardse groei momenten van glorie en overwinning, momenten van teleurstelling, van het even niet meer weten, van hoop en inzicht om verder te gaan.
We zullen ervaren dat onze eigen menselijke gewoonten, gedachten, verlangens, emoties en zelfs ons lichaam vol hindernissen zitten voor deze groei. Daarom noemt men geestelijke groei ook wel ontleren.

Ontwikkeling van bewustzijn vindt niet alleen in de hoogte plaats. Er is ook een groei van bewustzijn in de diepten van het leven. En stilstand ervaren is niet altijd stilstand, net als achteruitgang ervaren niet altijd achteruitgang is.
De ziel leert van alle ervaringen. Het bewustzijn verruimt zich naar alle kanten, naar boven, naar beneden en naar alle andere richtingen. Vaak denken we dat vooruitgang ligt in het bereiken van grotere hoogten, meer licht, nieuwe ervaringen. Maar een golf die omhoog gaat valt ook weer neer. Zo zullen we ervaren dat onze hogere bewustzijnsmomenten gelegenheid moeten krijgen om zich te voegen bij ons “gewone” bewustzijn, zodat het een innerlijk bereik wordt en niet een uitstapje naar boven dat we kwijtraken en steeds opnieuw moeten zoeken.

In de Integrale Yoga is dat meenemen van het hogere bewustzijn naar het dagelijkse bewustzijn van het allergrootste belang.

Soms ervaren we een stijgende lijn, dan weer een dalende. Als het dalen voorbij is merken we vaak een tijd daarna dat we toch verder gekomen zijn.
Soms zijn er periodes van ogenschijnlijke stilstand, er lijkt niets te gebeuren ook al doen we nog zo ons best. Het zijn de periodes van assimilatie, van het opnemen van de ervaringen, het bezinken, die dit gevoel geven.
Dan zijn er de bewegingen van uitbreiding. Een bepaalde ervaring blijkt dan nog veel meer in zich te dragen, het bewustzijn verruimt, de ervaring wordt voller, of anders, machtiger of intenser. En dan komt alles weer tot rust.

De mens die een yogapad bewandelt ondergaat vaak grote veranderingen in het gevoel van zichzelf, het veranderen van het ik-besef, de overgang naar een spiritueel bestaan. Mensen duiden dit vaak aan met woorden als: “eindelijk mezelf”, alsof ze dit innerlijk zelf, dit hogere zelf al kenden, maar niet wisten hoe te ervaren. Ook het aardse bestaan kan heel anders worden ervaren, vanaf een andere hoogte gezien of van binnenuit. Alles kan er anders uit komen te zien en toch op een bepaalde manier is alles ook hetzelfde gebleven, alleen niet voor jou.
Yoga wordt daarom vaak begeleid. Het kan belangrijk zijn om ervaringen te delen of raad te vragen in de perioden die nieuw zijn.
Natuurlijk geven de boeken van Sri Aurobindo en de Moeder alle informatie die je nodig hebt. Op ons yogacentrum lezen we deze boeken, spreken en mediteren erover en brengen we lessen in de praktijk.
De één weet meer van het ene aspect, een ander ervaart weer een ander aspect en werkt dat uit. Met elkaar wordt het een levende yoga, een allesomvattende yoga, een levende weg en een levend leven.

Als de hemel op aarde kan komen, als het goddelijke verborgen is op aarde, zoals Sri Aurobindo uitlegt, dan zullen er dus mensen zijn die kunnen opstijgen tot de hemelse sferen, die ervaring in hun innerlijk dragen en vervolgens op aarde lopen en leven. Het aardse leven aangaan met deze innerlijke hoogten is een hele opgave en een moedig strijden, want vergeleken met het licht, de schoonheid en het geluk van de hogere sferen is het collectieve aardse bewustzijn donker, dicht en hard.
Er is veel inzicht en moed voor nodig om het aardse leven aan te gaan met als doel in de duisternis het licht te vinden, de hardheid in flexibiliteit om te zetten en het nee in ja. Eerst graven in jezelf en het licht ontsluiten, dan dit uitbreiden in jezelf, naar de mensen om je heen, naar omstandigheden, naar het leven zelf.
Als geestelijke groei een openbaring van binnenuit is, betekent dit dat we deze bewustzijnskern steeds meer gaan ervaren, van binnenuit. Maar het betekent nog veel meer.
Als deze kern van licht mijn ware zelf is, en deze wordt steeds duidelijker waarneembaar voor mij, als deze zich aan mij als mens openbaart, dan kan ik dat wórden. Alle informatie en de hoogste mogelijkheden liggen hierin besloten. Daarom zei mijn leraar vaak: ’Dat wat je zoekt, dat ben je al. Je weet het alleen niet…’

Yoga is een reis in het innerlijk, het avontuur van het bewustzijn zoals Sri Aurobindo het noemde. Dan zullen we tenslotte kunnen ervaren welke invloed we zelf ondergaan door steeds meer vanuit de ziel te leven. Hoe het denken verandert, de emoties, de kijk op het leven, en hoe zelfs het fysieke lichaam onder invloed komt van de geest. Misschien zullen we ons op een dag hetzelfde realiseren als Sri Aurobindo:

Mijn leven en mijn yoga zijn altijd zowel van deze wereld als van de andere wereld geweest, zonder dat het ene het andere uitsloot. Voor mij is alles Brahman, ik vind het goddelijke overal.
Sri Aurobindo

Lopamudra, Maart 2021