Sri Aurobindo
 

Sri Aurobindo
 
 

De Moeder
 

De Moeder
 
 

Agastya - oprichter Integrale Yoga Nederland
 

Agastya

Wat is Integrale Yoga?

Deze yoga is zeer geschikt voor mensen met een no-nonsense mentaliteit die graag met de voeten op aarde staan en het verlangen hebben om met het hoofd in de hemel te leven.
Wat je motivatie ook is om met yoga te beginnen (van fysieke klachten, zoeken naar ontspanning tot behoefte aan geestelijke verdieping), Integrale Yoga kan op al deze gebieden verlichting bieden.

Lessen en opleidingen

Op ons yogacentrum aan de Heemraadssingel worden yogalessen gegeven van 1 uur en 1,5 uur.
Daarnaast zijn er meditatielessen en lessen voor speciale groepen als kinderen, zwangeren en ouderen.
Leerlingen die zich wat intensiever met yoga willen bezighouden, kiezen vaak voor een opleiding.
Er zijn diverse docentenopleidingen en specialisaties die zowel in het weekend als door-de-weeks worden gegeven.
In zijn laatste jaren op aarde gaf Agastya Meesteropleidingen, o.a. Geestelijk Genezen; Hoger dan Yoga en Supramentale Yoga. Hierin konden zijn leerlingen hem als Meester ontmoeten, zijn yogische kennis en ervaring delen en de meest bijzondere ervaringen opdoen.
Na diens vertrek in 2012 heeft Lopamudra zijn werk voortgezet, waaronder ook de Meesteropleidingen. Voor hen die Agastya persoonlijk hebben gekend zijn deze opleidingen een feest van herkenning. Maar ook voor hen die hem nog nooit ontmoet hebben worden geestelijke werelden hier op aarde voelbaar en soms zelfs zichtbaar. Helemaal in lijn met wat Agastya beoogde: niet alleen over het geestelijk spreken maar mensen laten ervaren.
 

Grondleggers Integrale Yoga

Sri Aurobindo en de Moeder (de grondleggers van de Integrale Yoga) schreven hun leerlingen geen enkele regels of disciplines voor. Leerlingen waren vrij zich te ontwikkelen op een wijze die paste bij hun eigen individuele natuur. Door in de omgeving van Sri Aurobindo en de Moeder te vertoeven kwamen zij vanzelfsprekend in aanraking met het hogere bewustzijn en de bewustzijnskracht.
De ashram (Indiase leefgemeenschap van goeroe met discipelen) werd beschouwd als een laboratorium waar allerlei verschillende mensen met een grote diversiteit aan naturen de ‘besmetting’ van deze bewustzijnskracht konden oplopen en zodoende de lagere naturen getransformeerd konden worden in hogere naturen, de menselijke ziel kon worden tot de Goddelijke ziel.

Bij Integrale Yoga gaat de leerling zich afstemmen op een hoger bewustzijn: om te beginnen tijdens de lessen, maar later ook ervoor en erna zodat het leven een ‘levende yoga’ wordt.
Je komt dan in contact met een bewustzijnskracht die vaak als eerste ervaren wordt als een druk in en/of rond het hoofd. Deze kracht wordt een geweldige hulp op je yogapad en in je leven. Alles wordt lichter en je ervaart een vreugde die losstaat van je omstandigheden; je blik verruimt zich waardoor je dingen beter gaat zien en begrijpen; je voelt dat je van binnenuit geleid wordt.

Deze bewustzijnskracht heeft ook een transformerend effect op onze naturen en die zijn daar vaak niet van gediend. Ons denkvermogen houdt de deur wijd open voor steeds terugkerende gedachten om nog maar te zwijgen over onze vitale naturen (emoties, verlangens) die tegen elke prijs hun gelijk willen halen. Het lichaam kan de snelheid van onze ontwikkeling soms niet bijhouden en maant je tot het nemen van rust. Het vraagt een moedige houding om deze mopperende menigte onder controle te krijgen en je zult vastberaden moeten optreden, suggesties leren negeren en steeds je aandacht gericht houden op het hogere bewustzijn.

Integrale Yoga in Nederland

In 1983 begon Agastya met het geven van yogalessen in Rotterdam. Hij noemde zijn yoga Integrale Yoga omdat dit het pad was wat hij zelf bewandelde.
Geïnspireerd door de boodschap van Sri Aurobindo en de Moeder ontstonden er yogalessen die een combinatie waren van hatha yoga, pranayama (ademoefeningen), meditatie en speeches. Wat deze lessen vernieuwend maakte was de afstemming op de bewustzijnskracht die Agastya ‘de kracht van boven’ noemde. Leerlingen weten dat in Agastya’s aanwezigheid het denken heel gemakkelijk stil werd en het bewustzijn tot op grote hoogte kon worden opgetild. Agastya zei dikwijls: “ik wil niet alleen over het geestelijke spreken, ik wil de mensen ervaringen geven”.

In deze tijd is het beoefenen van yoga razend populair geworden. Zelfs wetenschappers en medici zien de voordelen ervan in. Dit leidt ertoe dat hulpverleners hun patiënten soms aanraden yoga te gaan beoefenen, zowel bij psychische als fysieke klachten.
De Westerse yogascholen bieden diverse yogavormen aan die veelal varianten zijn op de klassieke hatha yoga. Nu eens hele zachte langzame bewegingen, dan weer zeer intensief en uitdagend. Je zou kunnen zeggen: voor elk wat wils.
Om te weten of een bepaalde yogavorm bij je past kun je daarom het beste eerst een proefles volgen bij desbetreffende yogaschool.

About us

Gratis nieuwsbrief