Acupunctuur

De bekendste oosterse geneeskunde in het westen is acupunctuur. De klassieke acupunctuur gaat met name uit van de leer van het Taoïsme. Volgens het Taoïsme is alles in een perfecte harmonie. Geen statische harmonie, maar één die voortdurend verandert, één die voortdurend in evenwicht wisselt. Geen stilstand, maar dynamiek.

Het lichaam zal altijd proberen ongenode gasten (ziekten) weg te sturen om het evenwicht te herstellen wanneer dit wordt verstoord.
Er zijn echter klachten waarbij het zelfhelende vermogen van het lichaam niet toereikend is. Een acupunctuurbehandeling is erop gericht om verstoringen op te heffen en het zelfhelend vermogen van het lichaam aan te spreken.

Onze acupuncturist, Dennis Luiten, streeft er naar dat er binnen 4 behandelingen resultaat optreedt, ongeacht de klacht. Het systeem moet de gegeven prikkel verwerken en zijn zelfherstellend vermogen aanspreken.

Hieronder geven wij enkele voorbeelden van mogelijke klachten die met acupunctuur goed te behandelen zijn.
Mocht uw klacht hier niet tussen staan, schroom dan niet contact op te nemen voor een persoonlijk advies.
Wij staan graag voor u klaar.

Allergieën
Angststoornissen
Astma
Artrose
Burn-out
Depressiviteit
Hoofdpijn
Hooikoorts
Huidklachten
Maagklachten
Menstruatiestoornissen
Onvruchtbaarheid
Overgangsklachten
Psychische klachten
Reuma
Rugklachten
Slaapstoornissen
Spijsverteringsstoornissen
Stress
Vermoeidheidsklachten

Aan de hand van gerichte vragen brengt de acupuncturist de klachten in kaart. Hij maakt hierbij gebruik van zijn kennis van zowel de Oosterse als de Westerse geneeskunst.

De bindweefseldiagnose
Het bindweefsel is een huidlaag die nauw verbonden is met het energiesysteem of meridiaanstelsel. Zo komt het gehele energiesysteem tot uiting op de rug en dan met name in het bindweefsel van de rug. De conditie van het bindweefsel, of de toestand van een energiebaan, kan men testen door de huid vlak naast de wervelkolom op te pakken. Op basis van deze oppakbaarheid kan men een diagnose stellen van de conditie van het bindweefsel of van de kwaliteit van de energiebaan.

Drukpuntdiagnose
Bestaat uit een onderzoek van verschillende punten aan de voorzijde van het lichaam. Op de voorzijde van het lichaam liggen een aantal punten, die corresponderen met de primaire energiebanen. Door na te gaan of deze punten pijnlijk zijn, kan er achterhaald worden of er een verstoring van de energiebaan is.

De tongdiagnose 
Het gehele energiesysteem komt tot uitdrukking op de tong. Zoals wij op de tong plaatsen hebben die onze smaak differentiëren in zoet, zuur, zout en bitter, zo hebben de energiebanen ook een bepaalde plaats op de tong. Tijdens de diagnose wordt er gekeken naar kleur, groeven, vorm en beslag op de tong. Deze geven de conditie weer van het energiesysteem.
Het gehele tonglichaam kan op deze manier in kaart worden gebracht.

De polsdiagnose 
Bij de polsdiagnose wordt er gevoeld naar de vorm van de polsslag. Dit betekent dat men let op de breedte, diepte, snelheid en spanning van de polsslag. In totaliteit worden er twaalf posities getast en deze corresponderen met de twaalf primaire energiebanen. Afhankelijk van de positie verschilt de kwaliteit van de polsslag. Aan de hand van deze differentiatie stelt de acupuncturist een diagnose op.

Een acupunctuurbehandeling bestaat o.a. uit:

  • Anamnese van de klachten
  • Bindweefsel- drukpunt – tong- en polsdiagnose
  • Plaatsing van de naalden op cruciale punten op de energiebaan

Duur: 1 uur

De naalden blijven 30 minuten op hun plaats.
Tussentijds controleert de acupuncturist de polsslag en de tong.
Dit tussentijdse onderzoek geeft informatie over hoe het energiesysteem reageert op de geprikte punten.
Aan het eind van de behandeling volgt nogmaals een bindweefsel onderzoek.

De prijs van een behandeling bedraagt
€ 45,–voor een kort consult
€ 90,– voor een lang consult.
Betaling kan contant of door middel van pinnen.
U krijgt een nota mee, waarop de registratie staat van de klassieke acupuncturist bij de beroepsvereniging NVA. Deze kunt u indienen bij uw zorgverzekeraar (uiteraard indien uw verzekeraar deze kosten dekt).
Wilt u een afspraak maken?
Dat kan door een mailtje te sturen naar
dennis-luiten@hotmail.com
Of te bellen naar: 06 – 13.15.69.93

Dennis Luiten, acupuncturist

Met stress- en paniekklachten kwam ik bij Dennis. Ik heb veel baat gehad bij de behandelingen en ben van mijn paniekaanvallen af. Mijn energie is weer terug en ik ben signalen van mijn lichaam beter gaan begrijpen en herkennen.

Na jaren in de overlevingsstand en op doorzettingsvermogen geleefd te hebben wist ik niet meer wat ik zelf wilde en wat ik leuk vond.
Allerlei lichamelijke klachten zorgden ervoor dat ik via een vriendin met Dennis in contact kwam. Door zijn behandelingen en treffende voorbeelden ben ik steeds dichter bij mijzelf gekomen. Mijn behoeftes werden steeds duidelijker en ik leerde mijn lichaam weer voelen.
Aangevuld met de massages en het hara wandelen met Miranda heeft dit tot veel innerlijke rust en inzichten geleid. Ik wil beide ook super bedanken voor de liefde en zuivere intenties waarmee ze hun werk doen .

Gedurende een langere periode was ik mijn natuurlijke energie en herstelvermogen voor een belangrijk deel kwijt. Na enkel sessies heb ik deze weer teruggekregen, ik voel me weer sterk(er) en krachtig!

© Copyright - Stichting Integrale Yoga Nederland