Spierherstel yoga

Yogatherapie workshops

Voor alle yogi’s die hinderlijke klachten hebben
en hieraan willen werken.
Tevens voor- of natraject op de nadi- en spierherstelyoga opleiding voor docenten.

Veel mensen kampen tegenwoordig met fysieke klachten. In deze praktijkgerichte workshops brengen we een verbinding tot stand tussen de traditionele yoga en de moderne anatomische kennis. Hierdoor kun jij jouw leerling gerichter helpen.

Opbouw

We beginnen in de eerste workshop bij de basis: de voeten. Vervolgens werken we iedere workshop rond een ander lichaamsdeel en gaan zo omhoog tot aan het hoofd. Wanneer je alle workshops volgt, krijg je meer inzicht in waar een klacht vandaan kan komen. Zo kan hoofdpijn een oorzaak in de stand van de voeten hebben.

Hatha Yoga

De oefeningen die je leert kun je in je gewone yogales integreren. Maar soms vraagt een fysieke klacht een meer persoonlijke aanpak. Dan kan het fijn zijn om een aantal lessen één op één met iemand te werken met een yogatherapie sessie.

Yogatherapie

Hatha yoga wordt therapie wanneer er gericht gewerkt wordt aan het herstellen van de gezondheid. De oefeningen in deze methode richten zich met name op klachten aan het bewegingsapparaat. Ze doen spanningen oplossen en versterken van de spieren.

Bij hatha yoga ligt de nadruk op de duur waarin we in een houding blijven, bij yogatherapie ligt de nadruk op herhaling, versterken van de kleinere spiergroepen en mobilisering van de gewrichten.

Daarnaast wordt er door middel van reflecterende vragen en bhavana’s gewerkt aan bewustwording van psychische onderliggende oorzaken van de klachten.

Leren kijken

Door te leren kijken naar de verschillen tussen het ene lichaam en het andere, kunnen we sneller inspringen op fysieke klachten of deze zelfs voor zijn.

Nadi’s vrijmaken

Met behulp van ademoefeningen worden de belangrijkste nadi’s vrijgemaakt.

Je leert stagnatie bij jezelf te onderzoeken en voelen/waarnemen. Dit zal mede het lichaamsbewustzijn verruimen en/of eventuele eigen fysieke klachten helderder maken.

Inspiratie

De workshops zijn geïnspireerd op diverse methodes van Remo Rittiner.

De volgende onderdelen maken deel uit van een workshop spierherstel yoga:

  • Verbinding tot stand brengen tussen traditionele yoga en de moderne anatomische kennis door middel van doen en ervaren.
  • Twee series effectieve houdingen, gericht op klachten, zoals voet-, knie-, heup-/bekken-, schouders-, nek- en hoofdklachten.
    Op een later tijdstip volgen nog rug- en scolioseklachten
  • Ademhalingsoefeningen ter bevordering van zelfgenezing.
  • Zelfreflecterende vragen en Bhavana’s om inzicht te krijgen in klachten.

Let op! Deze workshops zijn ook te volgen voor mensen die géén yogadocent zijn, maar wel yogalessen volgen en klachten ervaren.

Yogadocent

Wil je de workshops volgen als yogadocent, dan heeft het de voorkeur dat je de basisopleiding Docent Integrale Yoga (deel 1 en 2) of een docentenopleiding bij een ander instituut hebt gevolgd.

Leerling

Heb je geen yogadocentenopleiding gedaan, maar heb je wel veel yogaervaring en wil je de workshops volgen voor je eigen ontwikkeling, om klachten te verminderen en moeitelozer te staan in de houdingen bij de reguliere lessen?
Neem dan contact op met Carolina om te overleggen of de workshop voor jou geschikt is.

Mail naar carolina@integraleyoga.org

€ 65,- per workshop

De workshops zijn in 2024 gepland op zaterdagen.

Tijd:14:00-17:30

Data:

10 februari 2024 | Voeten
23 maart 2024 | Knieën
20 april 2024 | Heupen
11 mei 2024 | Schouders
8 juni 2024 | Nek
9 juli 2024 | Rug

Na deelname aan een workshop kun je een certificaat van deelname ontvangen.

3 uur per workshop of 15 uur bij deelname aan alle 5

Deze specialisatie wordt gegeven door Carolina. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van lichamelijke klachten. Door haar jarenlange ervaring, zowel als leerling alsook als docent, weet ze jou aanwijzingen te geven om het lichaamsbewustzijn te verruimen.

Carolina volgde na alle IYN opleidingen diverse nascholingen bij Remo Rittiner en Christoph Kraft in Duitsland en wil deze kennis graag delen met haar yogacollega’s in Nederland.

Remo Rittiner is mede door zijn intensieve studie van anatomie en meditatie een zeer bekende yogaleraar in Duitstalige landen. Hij beoefent al zo’n 20 jaar yoga volgens de leer van Krishnamacharya, bekwaamde zich in de Ayurveda-leer bij David Frawley en leerde technieken van de Spierfunctionaliteitstherapie bij Dr. med. Harald Daub.

  • Ik heb nog niet veel ervaring als yogadocent, kan ik toch deelnemen?
    Omdat er dieper ingegaan wordt op bepaalde onderwerpen uit de yogatradities, is het van belang dat er een basisopleiding tot yogadocent is gevolgd, voordat men deel kan nemen aan deze specialisatie.
  • Ik ben geen yogadocent maar doe al wel langer yoga en wil de workshop graag voor mezelf volgen kan dat?
    De workshops zijn ook te volgen voor niet docenten.

© Copyright - Stichting Integrale Yoga Nederland