Satyananda Yoga Nidra

Deze workshop leent zich er prima voor om online gegeven te worden, dus als de lock-down nog geldt kan de workshop doorgaan.

De gelukzalige ontspanning!

De yogische filosofie en de moderne psychologie noemen drie basistypen van spanning die verantwoordelijk zijn voor alle kwellingen van het moderne leven. Door de systematische beoefening van Yoga Nidra kunnen deze drievoudige spanningen geleidelijk worden losgelaten.

Spierspanningen zijn gerelateerd aan het lichaam zelf, het zenuwstelsel en de endocriene onevenwichtigheden. Deze kunnen gemakkelijk worden opgeheven door de diepe fysieke ontspanning die wordt bereikt in de staat van Yoga Nidra.

Emotionele spanningen, die voortkomen uit verschillende dualiteiten zoals haat-liefde, winst-verlies, falen-succes, geluk-ongeluk, zijn moeilijker uit te wissen. Dit komt doordat we onze emoties niet vrij en openlijk kunnen uiten. Vaak weigeren we ze te erkennen en worden ze onderdrukt, en de resulterende spanningen raken steeds dieper geworteld. Het is niet mogelijk om deze spanningen te verminderen door gewone slaap of ontspanning. Een methode als yoga nidra kan de hele emotionele structuur van de geest kalmeren.

Mentale spanningen zijn het resultaat van overmatige mentale activiteit. De geest is een draaikolk van fantasieën, verwarring en trillingen. Gedurende ons hele leven worden de ervaringen die door ons bewustzijn worden geregistreerd, verzameld in het mentale lichaam. Van tijd tot tijd exploderen deze en beïnvloeden ze ons lichaam, onze geest, ons gedrag en onze reacties. Als we verdrietig, boos of geïrriteerd zijn, schrijven we die toestand van de geest vaak toe aan een oppervlakkige oorzaak. Maar de onderliggende oorzaak achter het abnormale gedrag van de mens ligt in de opgebouwde spanningen op het mentale vlak. Yoga nidra is de wetenschap van ontspanning die ons in staat stelt om diep in de rijken van het onderbewustzijn te duiken, waardoor mentale spanningen worden losgelaten en ontspannen, en harmonie in alle facetten van ons wezen tot stand kan worden gebracht.

Bron: Yoga Nidra | Swami Satyananda Saraswaiti

Workshop 1: Kennismaking met Satyananda Yoga Nidra
26 feb en 14 mrt
• Over Satyananda Saraswati
• De kunst van ontspanning
• Praktijkvoorbeelden
• Aanwijzingen voor beginners
• Beoefening van yoga nidra
• Nieuwe oefeningen om thuis yoga nidra te beoefenen

Workshop 2: Het doel van Satyananda Yoga Nidra
26 mrt en 11 apr
• Toelichting bij de verschillende technieken waaruit een yoga nidra oefening is opgebouwd.
• Tantrische achtergrond van enkele technieken
• Het gebruik van de sankalpa
• Beoefening van yoga nidra
• Nieuwe oefeningen om thuis yoga nidra te beoefenen

Workshop 3: Verdieping in Yoga Nidra
30 april 2021 en 16 mei
• Yoga nidra en de hersenen
• De werking op de indrukken in het onderbewuste
• Beoefening van yoga nidra
• Nieuwe oefeningen om thuis yoga nidra te beoefenen

Omdat de workshops op elkaar aansluiten is het aan te raden de volledige serie te volgen. Het is echter ook mogelijk ze los van elkaar te boeken. In dat geval is enige ervaring met Yoga Nidra wel vereist.

Dit zijn ervaringsworkshops waarbij deelnemers opnamebestanden mee krijgen om zelf thuis Yoga Nidra te beoefenen.
In september geven wij een specialisatie Yoga Nidra voor yogadocenten waarbij ook het praktijkmateriaal als boekwerk wordt aangereikt.

Vrijdagavond workshops 19:00 – 21:30

Zondagmiddag workshops 14:00 – 16:30

Deze workshop is geschikt voor iedereen die zich aangetrokken voelt.
Dat kunnen mensen zijn die Integrale Yoga doen, maar ook mensen van buiten het yogacentrum.

Wanneer
De workshops wordt gegeven op vrijdagavond.
Tijd: 19:00-21:30 uur.
Het is aan te raden alledrie de workshops te volgen.

Waar
Integrale Yoga Nederland
Heemraadssingel 64
3021 DC Rotterdam

Parkeren
In de avond  is parkeren voor onze deur (zone 500) niet meer gratis.
Aan de overkant van de singel (zone 530) kun je echter nog wel gratis parkeren na 18:00 uur..

Kosten
Deelname kost: € 47,00
Dat is inclusief koffie/thee, naslagwerk en opnames om thuis Yoga Nidra te beoefenen.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden met de blauwe knoppen hierboven..

Docente Soerya werd het afgelopen jaar vaak geconfronteerd met spanning. “Hoewel ik mentaal redelijk in staat was te dealen met de sluitingen van het yogacentrum en mijn vertrouwen niet heeft gewankeld, werd ik steeds vaker ’s nachts wakker en was mijn lichaam verkrampt. Ik werd mij bewust van spanningen waarvan ik niet wist dat ik ze had. Omdat deze spanningen naar boven kwamen in onderbewuste toestanden (slaap en droom) vroeg ik me af of Yoga Nidra hierbij iets voor me kon betekenen.”

Het was de aanleiding om zich intensiever te gaan verdiepen in de Yoga Nidra van Swami Satyananda Saraswati, de grondlegger van de Yoga Nidra methode die wereldwijd zeer veel beoefend wordt met verbluffende resultaten.
Door deze verdieping en het dagelijks praktiseren van Satyananda Yoga Nidra veranderden de spanningsproblemen al snel. Ook werd haar concentratievermogen naar een nieuw level opgetild. Ze kreeg steeds meer inzichten in de juiste houding tijdens de Yoga Nidra en daardoor is het beoefenen een heel dynamisch leerproces geworden.

Soerya is als docente verbonden aan ons yogacentrum.
Zij geeft zowel les in de reguliere lessen en in de opleidingen.

Voor meer informatie over Soerya, zie onze docentenpagina.

Ik heb al vaker Yoga Nidra bijscholingen gedaan maar ik vond die van jou zo bijzonder omdat ik bij jou ook echt voelde wat een bijzondere ervaring het kan zijn.
Bij de andere bleef het bij mij meer een mentale beleving. Door je enthousiasme en de manier waarop je het zo authentiek overbrengt heb ik me opgegeven voor de volgende twee delen.

© Copyright - Stichting Integrale Yoga Nederland